Kurgan kitabı gerçek bir keşfin öyküsüdür.Anadolu’nun ortasında bugüne kadar meçhul kalmış Güdül ve havadisi Türk kaya resimleri ve Türk yazıtları.Bu keşifte Ankara’nın batısında Güdül-Beypazarı arasında yer alan Güdül dağı ve uzantılarında gerçekleşmiştir.
Tarih Öncesi çağlarda ki Türk dini olan “Gök Tanrı”dinini doğal mabetleri olan bu dağlarda ve Anadolu’nun dağlarında, birçok yerde bizim izlerimiz vardır.Fakat Ankara Güdül dağı ve uzantılarında yer alan kaya resimleri kadar zengin bir alan henüz yoktur.Çok sayıda görsel malzemenin bulunduğu eser 14 ana bölümde Türkçe / İngilizce olarak hazırlanmıştır.
Ömrünü “Taştaki Türkler” in izini sürmeye adayan Servet Somuncuoğlu, Saymalıtaş Gökyüzü Atlası ve Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler adlı iki muhteşem eserden sonra Damgaların Göçü – Kurgan kitabıyla, Anadolu arkeolojisinin en önemli keşiflerinden birine imza attı. Türk’lerin Anadolu’ya geçişinin Malazgirt’ten çok önceye dayandığını bu çok özel çalışmasıyla kanıtlayan Somuncuoğlu, Ankara’nın batısında, Güdül-Beypazarı arasındaki Güdül Dağı ve uzantılarında meçhul kalan Türk kaya resimleri ve Türk yazıtlarını, benzersiz görsellerle günyüzüne çıkarıyor.
Eser, Anadolu’nun tarihinin belgeseli olarak büyük bir değer olarak o dönem insanlarını ve inançlarını tüm yönleriyle gözler önüne seriyor. Eserde yer alan resimler, sizlere heyecanlı bir keşif ruhunu yaşatmaya olanak sağlıyor.
Tarih öncesindeki “Gök Tanrı” dininin en doğal alanları olan Anadolu’nun eşsiz dağlarında bilindiği gibi Türk’lere ait pek çok iz bulunur. Ankara’daki Güdül-Beypazarı arasındaki Güdül Dağı bölgesinde yer alan kaya resimleri ise tarihin en zengin yanını yansıtıyor. Türk tarihi için seçkin bir kaynak olan Damgaların Göçü – Kurgan kitabı, muhteşem bir keşfin kapılarını aralıyor. Birbirinden değerli görsellerin arasından seçilen karelerin yer aldığı eser, 14 ana bölüm beraberinde Türkçe ve İngilizce dilinden oluşuyor.